Van afgeleefd en klein naar luxueus en ruimtelijk

Een bescheiden en afgeleefd appartement in Gent omtoveren tot een luxeplek voor een hip jong koppel. Interieurarchitect Wout Corneillie moest niet lang twijfelen. Met zijn ervaring bij Coopman Interieur zorgde hij voor een indrukwekkende make-over vol ruimte, licht en sfeer. En deze keer niet voor een van de klanten van Coopman, maar wel voor eigen rekening. “Ik woon met mijn lief in Gent, vlakbij ’t Zuid. Dat is ideaal als uitvalsbasis, maar wie iets betaalbaar zoekt, komt al snel terecht in een oud appartement. Net als wij”, vertelt de interieurarchitect die dagelijks zijn talenten aanspreekt bij interieurspecialist Coopman uit Passendale. Normaliter ontwerpt en tekent hij voor klanten. Deze keer kon hij volledig zijn eigen zin doen. “Ik zag meteen de mogelijkheden in het appartement, maar ook de uitdaging. Het appartement is amper 75 vierkante meter groot en toch wou ik zoveel mogelijk ruimtegevoel creëren, groot genoeg voor een stevig feestje met pakweg 20 mensen.” Het antwoord werd snel duidelijk: maatwerk. “Enkel door alles op maat te ontwerpen en te maken kon ik overbodige elementen verwijderen en opbergruimte creëren in anders verloren plaatsen.”

De oubollige indeling van het appartement werd snel overboord gegooid. Waar ooit de hal, badkamer en leefruimte huisden is nu een open geheel met een zee van ruimte. Voornamelijk omdat ik doorheen het appartement één volledig inbouwmeubel ontwierp. Daarin bevinden zich zowel de berging, toilet, keuken en bureaukast. Het geheel mondt uit in het zitmeubel vol diepe lades en zwevende legvlakken met indirect licht.” Een slimme ingreep in de leefruimte is het gebrek aan televisie. Of dat zou je toch denken. In realiteit zit een beamer verborgen in de legplanken en doet de witte wand aan de andere kant dienst als projectiescherm. Nog meer slimmigheden vind je in de kastwand. Daar zitten het fornuis, spoelbakje en oven verscholen via draai-insteekdeuren. Het eiland is opgevat als een multifunctioneel volume. De spoelbak is op maat gemaakt en heeft geen zichtbare kranen. “Ook alle kastwanden zijn op maat gemaakt met MDF-panelen en verzonken handgrepen. Het werkblad steunt op een goud gelakte sokkel, opnieuw met heel wat bergruimte door de vele lades. Het keukenblad zelf is Dekton Aura, met marmerlook.

“Alles is licht of antraciet gekleurd. De gouden accenten die ik toevoeg in de indirecte verlichting, de binnenwanden van de kasten en het eiland zijn afkomstig van de ramen. In het gebouw zijn die verplicht goudkleurig”, aldus Wout. Voor een leuk kleurenspel zorgen de Winckelmans cementtegeltjes op de vloer. Spelend met wit en zwart maken ze verbinding tussen de zwart gekleurde mozaïekparket in de leefruimte en het natuurlijke parket in de slaapkamer. Het spel van kleur en mozaïek is meteen ook herkenbaar in de badkamer. Hier zorgt een zwevend wasmeubel in Corian voor een groot gevoel van vrijheid. De ingewerkte kasten creëren netheid en strakheid. Idem trouwens in de slaapkamer. Ook hier is opnieuw gekozen voor zoveel mogelijk bergruimte, ingewerkt in soms verrassende nissen. “Dit project toont dat je met een kleine oppervlakte toch veel kan bereiken. En dat het loont om tabula rasa te maken van bij de start. En als je toch projectmatig werkt, zorg dan voor een duidelijk masterplan”, aldus Wout die voortaan dag en nacht geniet van het maatwerk van Coopman. Zowel bij hem thuis als op het werk.

Maatwerk Appartementen