Als elke centimeter telt!

Een appartement aan de zee: dat is genieten. Zeker als de ruimte van je buitenverblijf optimaal benut wordt. Interieurvormgever Coopman toont met een realisatie in Knokke dat het mogelijk is. Dankzij slim ruimtegebruik en een sterk staaltje denkwerk genieten de bewoners van een gezellig tweede verblijf én de sfeer aan de kust.

Optimaal ruimtegebruik
De Belgische kust kent geen geheimen voor Coopman Interieur.
Al meer dan 35 jaar legt het zich toe op het ontwerpen, maken en plaatsen van maatwerk en interieur. In een nieuwe toonzaal in – hoe kan het ook anders – Oostende krijg je als klant het nodige advies om van je appartement je tweede thuis te maken. Voor een project in Knokke klopte de familie de Brouwer aan bij de interieurspecialist. De opdracht was duidelijk: de beperkte ruimte zoveel mogelijk benutten. Coopman zocht en vond enkele doordachte oplossingen. In het bijzonder voor de slaapkamer. Daar zorgt een voorzetwand met isolatie voor een optimaal ruimtegebruik. “Er was amper 40 centimeter wandelruimte tussen het bed en de muur”, vertelt zaakvoerder Bart Coopman.“Daarom gebruikten we een zo dun mogelijke wand. Dat we zo twee à drie centimeter uitspaarden, was mooi meegenomen.” Coopman ging zelfs nog een stap verder. Om maximaal gebruik te maken van de beperkte slaapkamer werden de radiatoren volledig weggewerkt. “Dat deden we op vraag van de architect. Het enige nadeel: de warmte kon geen kant meer op. Daarom gingen we creatief aan de slag. Door onderaan een rooster met gaatjes te voorzien, wordt de warmte gerecupereerd. Zo blijft de klant gespaard van storende elementen, maar geniet hij wel van een goed verwarmde slaapkamer.”

Gebruik van pivotdeuren
Met dit project toont Coopman aan dat een slim ruimtegebruik en een strakke look perfect samengaan. De witte
ontbijtkast in de living is daar het bewijs van. “In tegenstelling tot gewone ontbijtkasten, waar vijf scharnieren zichtbaar zijn,
plaatsten we enkel vanonder en vanboven een scharnierpunt. Deze ontbijtkast draai je bovendien tot 180 graden open,
wat bij gewone kastdeuren meestal 110 graden is. Doordat we de scharnieren volledig wegwerkten, wordt het strakke
karakter van de woning extra benadrukt.”Met die gedachte in het achterhoofd koos Coopman in de keuken bewust voor
gescratcht eiken fineer. In combinatie met een keukenblad in natuursteen straalt de ruimte een en al rust uit. “Fineer heeft
een warm effect op de keuken. Net wat de klant voor ogen had. Daarnaast maakten we de kasten volledig greeploos.
Kwestie van de ruimte volledig open te trekken”, besluit Bart.

Praktische oplossingen
Opdrachtgever was Rob de Brouwer en zijn vrouw Ellen Desmet. Over het resultaat van hun appartement waren ze erg te spreken. “We wisten dat het voor Coopman een uitdaging was om alles tijdig in orde te krijgen”, vertelt Ellen.“Dat ze er toch in slaagden, was een aangename verrassing. Bij kleine problemen zochten ze meteen naar een praktische oplossing die esthetisch verantwoord was. En daarbij hielden ze altijd rekening met ons budget.”